Wat betekenen de verscherpte maatregelen voor de wielersport?
Het kabinet verscherpt de regels voor samen sporten. Fietsen mag gelukkig nog, maar een belangrijke maatregel die elke wielersporter treft, is de maximale groepsgrootte van 4 personen. Samen fietsen met méér dan 4 personen mag niet, met minder wel. Ook houd je tijdens het fietsen 1,5 meter afstand tot elkaar én anderen.
De maximale groepsgrootte van 4 personen geldt zowel voor verenigingen die clubritten organiseren als voor wielersporters die samen afspreken een rondje te maken. De verscherpte coronamaatregelen gelden vanaf 14 oktober 22.00 uur.
Houd 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen
De anderhalve-meter-maatregel geldt ook (weer) tijdens het samen sporten, voor wielersporters van 18 jaar en ouder. Tijdens het fietsen houd je 1,5 meter afstand tot je clubgenoten/fietsvrienden én andere verkeersdeelnemers.
Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden? Dan geldt de 1,5 meter afstand onderling niet. Tot andere verkeersdeelnemers uiteraard wel.
Afstand houden tot andere verkeersdeelnemers is een basisregel die al geldt sinds het begin van de coronaperiode. Lees HIER hoe je op een veilige manier 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers houdt.
Hoe fiets je veilig samen?
Als wielrenner ben je gewend om vlak naast elkaar of dicht op elkaars wiel te fietsen. Toch doen we een beroep op de zelfbeheersing van elke wielersporter: respecteer de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen, óók als je samen fietst. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Het zal even wennen zijn om niet uit de wind te kunnen fietsen, maar zie het als een goede training: uiteindelijk word je er sterker door.
Resumé: de maximaal toegestane groepsgrootte is 4. Met minder mag natuurlijk ook. Vind je het toch te risicovol om samen te fietsen of vind je het lastig om afstand te houden? Maak solo je kilometers of fiets virtueel samen met je clubgenoten of vrienden, bijvoorbeeld via Bkool. Organiseert je vereniging clubritten? Lees dan HIER wat de maatregelen voor jouw vereniging betekenen.
Kunnen toertochten nog doorgaan?
Evenementen zijn met ingang van 14 oktober 22.00 uur verboden. Dat geldt ook voor toertochten. Deze zijn uiterlijk vanaf woensdagavond 14 oktober dan ook niet langer zichtbaar op de NTFU– en Fietssport-kalender.
- Wielersporters | Heb je je ingeschreven voor een toertocht die is afgelast? Neem dan contact op met de organisatie van de toertocht.
- Toertochtorganisatoren |Organiseer je een toertocht? Lees dan HIER wat je moet doen als je toertocht is afgelast.
Verdere informatie volgt
We hebben de informatie uit de persconferentie van 13 oktober zo snel als mogelijk voor je op een rij gezet. Zo ben je als wielersporter op de hoogte van de belangrijkste wijzigingen. We begrijpen dat je desondanks nog vragen hebt. We komen zo snel als mogelijk met gedetailleerde informatie, voor jou als wielersporter maar ook voor toertochtorganisatoren, bestuurders van wielerverenigingen en trainers. We krijgen hiervoor onder andere informatie van sportkoepel NOC*NSF, die het landelijk sportprotocol aanpast op de nieuwe situatie. We verwachten uiterlijk donderdag 15 oktober met een update te komen. Houd daarom onze site in de gaten voor nieuwe informatie en eventuele aanpassingen.
Veelgestelde vragen over fietsen in coronatijd
In dit artikel hebben we de meest gestelde vragen over fietsen in coronatijd op een rij gezet.
Bron: https://www.ntfu.nl/home/nieuws/id/1202/wat-betekenen-de-verscherpte-maatregelen-voor-de-wielersport